Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2007

Παρασκευή Ψωμιού


Ναι φίλοι μου, ένα από τα χόμπι μου είναι και η μαγειρική. Οχι ρε σεις δεν είμαι αδελφή, άπαπα παπα, δε μου πάει με τίποτα !
Χοντρός είμαι και μου αρέσει η καλοπέραση. Ετσι να την περνάω καλά με την οικογένειά μου. Βασικά μου την έδωσε κάποια στιγμή (έτσι είμαι εγώ) και ήθελα να φτιάξω ψωμί. Ετσι άρχισα να σκέφτομαι να αγοράσω ένα αυτόματο παρασκευαστή ψωμιού. Αρχισα λοιπόν τις γύρες στα μαγαζιά με τη γυναίκα μου που δεν είχε ιδέα βέβαια τα σχέδιά μου και κοιτούσα διακριτικά ! Βέβαια το κόλπο δεν μπορούσε να πιάσει και σύντομα με κατάλαβε (με ξέρει χρόνια η κυρία βλέπετε) και άρχισε την ανάκριση. Μόλις άκουσε ότι θέλω να πάρω ένα τέτοιο πράμα άρχισε τη γκρίνια. Οι παντρεμένοι ξέρετε τι σημαίνει αυτό... Εκανα πίσω λοιπόν, χωρίς όμως να εγκαταλείχω την ιδέα.
Ετσι μια μέρα στο supermarket περνώντας μπροστά από τα αλεύρια στάθηκα και άρχισα να διαβάζω. Η γυναίκα μου τότε άρχισε την ανάκριση από φόβο μήπως και υλοποιήσω εκείνη την ιδέα που είχα (είπαμε με ξέρει χρόνια). Οταν την καθησύχασα τότε αυτή μου λέει ξερά πάρε το πορτοκαλί είναι καλό.

- Που το ξέρεις παιδάκι μου της λέω.
- Να εδώ λέει ζυμωτό.

Κουφάθηκα αλλά της έκανα το χατίρι και πήρα το "πορτοκαλί" και το "κίτρινο",
για δοκιμή. Τι σκατά, άντρας είμαι και παίρνω αποφάσεις... Ετσι κι αλλιώς άσχετος ήμουν, το χρώμα θα με πείραζε ;

Να σας πω περιληπτικά ότι τελικά το πορτοκαλί αποδείχτηκε όχι απλώς καλό αλλά καταπληκτικό ! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό βέβαια ε; Δούλεμα κανονικό από την κυρά μου.

Θα σας δώσω λοιπόν το μυστικό της επιτυχίας μου γιατί όσο νάναι έβαλα κι εγώ τη μαεστρία μου. Αρκεί να σας πω ότι η πεθερά μου ακόμα προσπαθεί να βγάλει ψωμί σαν κι αυτό που βγάζω εγώ. Ε καλά τώρα, έχουμε και κάποια αξιώματα...

Το πορτοκαλί σακούλι λοιπόν είναι το αλεύρι από τους Μύλους Αγ.Γεωργίου και είναι αυτό που γράφει ζυμωτό. Ειναι βέβαια σε Πορτοκαλί συσκευασία και έχει τη συνταγή για το ψωμί πάνω στο σακκουλάκι. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες και φτάσατε. Σας χρειάζεται και ένα μίξερ για να ζυμώσετε τη ζύμη. Δεν είναι προαιρετικό αλλά υποχρεωτικό, αλλιώς θα σας φύγει ο πάτος και δεν θα κάνετε τίποτα. Θα παιδεύεστε όπως η πεθερά μου, χαχαχα.

Αν και η συνταγή είναι στη συσκευασία την επαναλαμβάνω έτσι για την ιστορία. Μπορέι να τη βγάλουν καμιά μέρα που ξέρω γω.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια)
2 κουταλάκια του γλυκού αλλάτι
650 γραμμάρια νερό (ή και 650 cc το ίδιο είναι για το νερό)

Παρασκευή
:

  • Κρατάμε λίγο αλεύρι για να αλευρώσουμε τα ταψιά που θα ψήσουμε το ψωμί (μια χούφτα είναι αρκετή)
  • Βάζουμε στο μίξερ το νερό, τη μαγιά και το ανάβουμε να αρχίσει να δουλεύει στη γρήγορη ταχύτητα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι καθώς το μίξερ γυρίζει. Το αλεύρι σε 5-10 δευτερόλεπτα το έχουμε ρίξει, δε χρειάζεται σιγά-σιγά και αηδίες. Από αυτή τη στιγμή αρχίζουμε και μετράμε χρόνο ζυμώσεως που είναι 10 λεπτά. Λογικά το μίξερ σας έχει αρχίσει και ζορίζεται εκτός και αν έχει τσαμπουκά επάνω του. Εμένα πάντως μετά το 5λεπτο ζορίζεται.
  • Αφού ανακατευτεί ρίχνουμε το αλάτι που έχουμε λιώσει μέσα σε λίγο νερό (λιγότερο από μισό ποτήρι) και το ζυμώνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Θα πρέπει λογικά να μπορείτε να δείτε τη ζύμη να φουσκώνει καθώς γυρίζει (ωραίο θέαμα μα την αλήθεια, εντυπωσιάστικα την πρώτη φορά που το είδα).
  • Σκεπάζουμε το δοχείο που είναι η ζύμη με μια πετσέτα και φροντίζουμε να μη χτυπάει το δοχείο ρεύμα αέρα. Αφήνουμε έτσι τη ζύμη να φουσκώσει για 20 λεπτά.
  • Αλευρώνουμε ένα ταψί pyrex (αν θέλετε το χωρίζετε σε δύο ταψιά) και βάζουμε τη ζύμη στο ταψί. Να ξέρετε ότι το ψωμί που φτιάχνουμε θα μας φτάσει για μία εβδομάδα. Αν θέλουμε τη χωρίζουμε σε δύο μέρη κι έτσι θα έχουμε δύο καρβέλια.
  • Σκεπάζουμε πάλι τη ζύμη με πετσέτες και αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για 90 λεπτά. Αν ακολουθήσατε μέχρι εδώ τις οδηγίες θα πρέπει να έχετε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Το χωμί σας έχει φουσκώσει αρκετά (και θα φουσκώσει κι άλλο !).
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο 15 περίπου λεπτά πριν περάσει ο χρόνος της τελικής ζύμωσης παραπάνω, στους 150 βαθμούς κελσίου και τοποθετούμε το ψωμί για ψήσιμο.
  • Εγώ προτιμώ το ψήσιμο στο αερόθερμο (μόνο εγώ το χρησιμοποιώ, η γυναίκα μου δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί !) γιατί κάνει ένα διαβολικά ομοιόμορφο ψήσιμο και σε λιγότερο χρόνο ! Εγώ το αφήνω να ψηθεί 35-40 λεπτά μέχρι να κάνει μια ωραία καφέ κρούστα από πάνω.
  • Σβύνουμε το φούρνο και ανοίγουμε την πόρτα να φύγει η θερμότητα και μετά από 5 λεπτά μπορούμε να βγάλουμε το ψωμί. Αν όλα έχουν πάει καλά θα πρέπει να έχετε ένα καλοψημένο αφράτο ψωμί, γευστικότατο, μαλακό με αγνά υλικά. Πιστέψτε με δεν θα αγοράσετε ξανά ψωμί από το φούρνο !
  • Για να διατηρήθεί έως και μία εβδομάδα (εμένα μου τελειώνει σε 4-5 μέρες) γιατί έχουμε φτιάξει 2 κιλά ψωμί το βάζουμε μέσα σε μία πλαστική σακούλα. Σας διαβεβαιώ ότι θα είναι σαν την πρώτη μέρα. Αφράτο και μαλακό.

Και να η απόδειξη


















Α και κάτι τελευταίο, με τους μύλους Αγ.Γεωργίου δεν έχω καμία σχέση. Απλά λέω τη γνώμη μου χωρίς φόβο και πάθος και σε όποιον αρέσει.

Πάω για ύπνο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωραιος!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολλή ωραία η συνταγή και οι συμβουλές σας, θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω εάν ξέρετε γιατί το ψωμί μου κολλάει μετά από 2-3 ημέρες.